ARTIKEL
Prof.dr.mr. R. van Schoonhoven
Ontwikkelingen in het onderwijsrecht. Jaarrede Vereniging voor Onderwijsrecht 2024/p.6
Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht als het gaat om ontwikkelingen in het onderwijsrecht, en waar kunnen we alvast naar uitkijken? In deze jaarrede voor de Vereniging voor Onderwijsrecht behandelt de auteur deze vragen, waarbij drie rubrieken worden besproken: de ontwikkelingen in wetgeving, in de rechtspraak en in de wereld van het onderwijsrechtelijk onderzoek.
G. Leertouwer LLM BA
Herijking van de herijking. De noodzaak van een evenwichtig juridisch perspectief op de sturing van het onderwijsstelsel p./
Het interdepartementaal beleidsonderzoek over sturing van het onderwijsstelsel (het IBO-rapport) heeft geleid tot politieke voornemens om het onderwijsbestuur te herijken. In dit artikel wordt het beleidsonderzoek en de beleidsreacties van het kabinet onderzocht vanuit een juridisch perspectief op goed onderwijsbestuur. Dit artikel richt zich met name ook op het onderwerp sturing vanuit het onderwijsbestuur als de verhouding tussen de verschillende actoren binnen onderwijsorganisaties.
Mr. J. Bos
Zorgplicht passend onderwijs – Regie hebben en houden!
De Wet passend onderwijs en daarmee de Geschillencommissie passend onderwijs bestaat inmiddels 10 jaar. De GPO kreeg, door de vele situaties die aan haar werden voorgelegd, de indruk dat het nemen van regie door het bevoegd gezag of de school bijdraagt aan een succesvolle en vlotte plaatsing van een leerling op een passende school. De GPO gaf KBA Nijmegen opdracht om haar indruk te onderzoeken en daarover te rapporteren. De meest essentiële bevindingen van KBA Nijmegen worden samengevat en voor enkele aanbevelingen wordt een praktische vertaalslag gemaakt.
KRONIEK
Mr. L.H. von Meijenfeldt
School en privacy
Deze tweede kroniek in de serie beslaat de periode van 1 januari 2023 tot 1 augustus 2024. De hierin beschreven ontwikkelingen betreffen vooral beleidsontwikkelingen van het Ministerie van OCW, het toezicht door de Autoriteit Persoonsgegevens en zaken die voor de rechter zijn gekomen. Net als in de vorige kroniek worden, vanwege het toepassingsbereik van de AVG, ook gevallen uit andere lidstaten van de Europese Unie besproken. Anders dan in de eerste editie blijft een uitleg van de rechten en plichten in de AVG achterwege.